Menu Close

10 marketing alata koje trebate imati da pokrenete online poslovanje

Jeste li znali da samo u Sjedinjenim Američkim Državama ima 28 miliona vlasnika malih preduzeća?

Zato svi osnivači malih preduzeća teže da budi ispred konkurencije. Iz tog razloga treba dobro razmisliti o svakoj prilici koja vam se ukaže za poboljšanje i unapređenje vaše marketing strategije.

Čak i ako ne možete predvideti budućnost, jedno je sigurno: ne želite da budete među 80% kompanija koje propadnu u roku od 18 meseci .

Ali kakve to ima veze sa online marketingom?

Živimo u 2018. godini. Dani kada ste mogli priuštiti sebi da ignorišete internet su odavno prošli. Ako želite biti uspešni, bez obzira na vašu industriju, morate imati razumni online marketing plan.

U prošlosti sam govorio o različitim alatima za specifične oblasti internet marketinga. Na primer, koji alati su vam potrebni da napravite svoju prvu marketing kampanju za vaš objavljeni sadržaji td.

Ovaj članak sadrži deset marketing alata koji vam trebaju prilikom pokretanja posla. Još možda ne znate neke od njih, ali o svakom vredi razmisliti.

Počnimo!

1. MailChimp

Pogledajte ovo: Email Marketing tehnologiju koristi više od 80% B2B i B2C kompanija.

Dakle, ne bi trebalo da se oklevate. Umesto toga, trebalo bi da implementirate strategiju za email marketing od prvog dana.

Sa više od 12 miliona korisnika, MailChimp se pokazao kao jedan od najboljih dobavljača za epoštu. Iako postoje alternative, ovaj alat je i dalje jedan od najboljih, iz nekoliko razloga:

  • Objavljen je 2001. godine, mnogo pre nego što je većina kompanija razmišljala o marketingu putem elektronske pošte.
  • Opcije podrške za samoposluživanje koje omogućavaju brz pronalazak odgovora na vaša pitanja.
  • Besplatan račun za svakoga sa manje od 2.000 pretplatnika i ne više od 12.000 eporuka mesečno.

2. HubSpot

Kada je u pitanju marketing, prodaja i CRM softver, HubSpot je jedan od najboljih dobavljača.

Radi toga jer su se fokusirali na softversko rešenje za marketing. Kompanija kaže o svom marketing softveru:

HubSpot okuplja ceo vaš marketinalni lanac, od privlačenja posetilaca do rukovanja prodajom.

Verovatno znate koliko je važno da vaš marketinški levak radi dobro. Sa ovim softverom imate pristup alatima koji vam pomažu u sledećim stvarima:

 • Blogovanje
 • SEO
 • Društveni mediji
 • Websajt
 • Lead-Management
 • Landing-Pages
 • Poziv na akciju
 • Marketing-Automatizacija
 • Emailovi
 • Analizira

Sve se uzima u obzir kada se oslanjate na sveobuhvatni marketing softver HubSpot-a. Zato je odličan izbor za svakoga ko započinje posao.

Pošto nudi sve što vam treba, ne morate tražiti dalje. Ovo će vam omogućiti da na početku postignete veći uspeh, jer imate mnogo drugih briga.

3. Trello

Pitate se kakve ovaj alat ima veze sa online marketingom?

Trello vam pomaže da upravljate svojim projektima i ostanete na istom nivou sa vašim timom. Kao što znate, obe stvari su važne kada je reč o vašoj onlajn strategiji marketinga.

Na primer, možete deliti postove na Trellu pre nego što ih objavite. Tada drugi članovi tima mogu pregledati vaše postove, dati svoje mišljenje i napraviti promene.

U prošlosti, pre nego što su Trello i drugi programi postojali, elektronska pošta je bila najbolji način rada u timu. Iako je elektronska pošta još uvek korisna u određenoj meri danas, to može dovesti do konfuzije, prouzrokovati propuštene poruke i uzrokovati frustracije.

Sa Trello-om sve što ide uz vašu online strategiju marketinga može se deliti na jednom mestu. Potrebno je samo nekoliko minuta da napravite grupu. I čak možete uključiti sve svoje zaposlene.

Trello nije jedini alat ove vrste, ali je daleko jedan od najboljih. Kada je reč o saradnji u timu za marketing, alat je nepobediv.

4. Hootsuite

Niko ne može poreći da društveni mediji ne igraju važnu ulogu u uspehu posla, bez obzira na veličinu, starost i industriju.

Alat kao što je Hootsuite omogućava vam da unapred objavljujete postove na društvenim medijima, što vam štedi vreme.

Hootsuite ima mnogo funkcija koje vam mogu pomoći kada započnete svoj posao.

Marketing na društvenih medija nije toliko složen kako zvuči. Naročito ako se oslanjate na alat Hootsuite. Sa Hootsuite-om možete upravljati profilima na više od 30 platformi. Zamislite, morali biste sami uraditi sve, bez centralne kontrolne table. To je samo dovoljno da iskusni preduzetnik postane očajan, a da ne pominjemo novog preduzetnika.

5. Google analitika

Kao jedan od Googleovih najboljih besplatnih alata, Analitika bi trebalo da bude deo vaše marketig strategije od samog početka.

Potrebno je samo nekoliko minuta da napravite kod koji za vašu web stranici koji vam daje google analitika.  Zatim možete pratiti svaku akciju svojih posetilaca.

Mnogi to vide kao čist alat za saobraćaj, ali to može imati veliki uticaj na vašu marketing strategiju, pod uslovom da znate šta radite.

Na primer, možete videti odakle dolazi vaš promet:

Možda ćete utvrditi da određena kampanja na društvenim medijima dovodi do velikog saobraćaja na vašoj web stranici. Ovim podacima možete prilagoditi buduće strategije i pokušati postići iste rezultate.

Ili možda primeti da određena grupa ključnih reči čini čuda za vaš organski saobraćaj. I opet možete obratiti pažnju na ove ključne reči i pobrinite se da ih ne zaboravite kada kasnije kreirate novi sadržaj.

Google analitika je jedan od alatki koje ne treba ignorisati. Rana upotreba je važna odluka kada je reč o vašoj onlajn marketinga strategiji . Podaci koje možete sakupiti i proveriti su neprocenljivo vredni.

6. KISSmetrics

Slogan alata je:

Pratite, analizirajte i poboljšajte svoje performanse digitalnog marketinga. Saznajte šta radi, a šta ne, bilo da se radi o kampanji za mobilni uređaj ili PC.

Dobro je ako uložite puno vremena u online marketing vašeg preduzeća na početku. Ali da li zaista želite da donosite odluke za korake koji ne rade?

Morate pratiti i analizirati svaku akciju, jer tek onda možete da se usredsredite na taktike koje pružaju najbolji ROI.

Sa KISSmetriksom, možete brzo da vidite šta dobro funkcioniše za vaše kampanje.

Sa cenom od 120 dolara mesečno KISS nije najjeftiniji alat na ovoj listi. Ali to je jedna stvar o kojoj treba razmišljati čim počnete svoj posao.

Raznolikost proizvoda koja vam je na raspolaganju daje vam uvid koji su neprocenjivi za rast vašeg poslovanja.

7. Followerwonk

Da li planirate da uložite puno vremena u marketing na društvenim medijima?

Čak i ako možete da ga koristite kako biste ciljali svoju publiku i doveli saobraćaj na vašu veb lokaciju, to funkcioniše samo ako imate solidnu strategiju.

Alati kao što su Followerwonk su dizajnirani da poboljšaju strategiju za društvene medije tako što pregledaju vaše analitičke podatke sa Twittera.

Ovaj alat sam stavio na listu iz dva razloga: jednostavan je za korišćenje i neverovatno efikasan.

Followerwonk deli servise u tri različite kategorije:

 • Pronađite – koristite alat za pretraživanje profila na Twitter-u i upoređivanje naloga.
 • Analizirajte – navedite listu svojih sledbenika po cv, lokaciji, kome prati i mnogim drugim kriterijumima.
 • Optimizujte – prilagodite svoju strategiju osvajanju i gubitku sledbenika kako biste saznali koji je sadržaj najbolji za vas.

Jedini nedostatak Followerwonk-a je taj što se ne može koristiti na drugim platformama, kao što su Facebook, Instagram ili LinkedIn. Ali ako imate planove za Twitter, to je alat koji biste trebali koristiti.

Čak i ako ga ne koristite svakodnevno, možete mu se nekada vratiti. Na kraju krajeva, morate razumeti svoju ciljnu publiku.

8. All-In-One SEO pack

Ako ste se opredelili za sistem za upravljanje sadržajima (CMS) WordPress-a, trebalo bi da instalirate plugin All-In-One-SEO paket.

Veliki deo vaše  marketinga strategije na mreži trebalo bi da bude zasnovan na Search Engine Optimization (SEO) i ovaj alat osigurava da uvek donosite dobre odluke o vašem sadržaju.

Neke od najboljih karakteristika plugina su:

 • Podrška za XML Sitemap.
 • Extended URLs.
 • Automatsko generisanje META oznaka.
 • Kompatibilan sa mnogim drugim pluginima.
 • Automatski obaveštava glavne pretraživače, uključujući Google i Bing, o svim promenama na web lokaciji.

Iako su sve ove karakteristike izvanredne, postoji još nešto što čini ovaj plugin jedan od najpopularnijih za WordPress: jednostavnost upotrebe.

Ne morate da previše da razmišljate. Ako ne znate šta treba da uradite, tu je pomoć. Sve što treba da uradite je da kliknete na ikonu “?” da biste videli više informacija i saveta.

Paket All-In-One SEO ima više od milion aktivnih instalacija. Naravno, ima mnogo drugih sličnih priključaka, ali postoji i razlog zašto toliko ljudi koristi ovaj alat. Ne samo da je besplatan i jednostavan za korišćenje, on takođe pruža opipljive rezultate. Sa perspektive SEO-a, ovaj plugin je ogromna pomoć za vašu web lokaciju, a sve nove kompanije su zainteresovane za to.

9. BuzzSumo

BuzzSumo, alat o kome sam mnogo puta govorio u prošlosti, odličan je za ljude koji treba da saznaju više o svom tržištu.

Ako započnete posao, možete pretpostaviti da znate malo o vašoj industriji i vašim glavnim konkurentima. Ali čim istražite nešto više, utvrdite da postoje dodatni podaci koje možete koristiti u svoju korist.

Ako želite boljesagledati vašu konkurenciju ili saznati koji sadržaj najbolje odgovara određenoj temi, ne treba vam još jedan alat.

Osim toga, obezbeđuje visokokvalitetne podatke za svaki rezultat pretrage.

Ove informacije mogu često biti korisne, na primer, prilikom kreiranja sadržaja za vaš blog.

Zašto pogoditi šta najbolje radi u niši? Uz BuzzSumo možete odgovoriti na ovo pitanje sa 100% tačnosti.

Ja sam veliki obožavatelj BuzzSumo i redovno koristim alat. Čak i ako ne počnete mnogo sa ovim podacima na početku, svaka pretraga će vam pomoći da bolje razumete svoju konkurenciju i svoju ciljnu publiku.

10. Crazy Egg

Da li ste ikada sebi postavili ovo pitanje: šta radi na mojoj web stranici?

Tada dolazi Crazy Egg i pruža podršku.

Postoje dva faktora:

 • Možete koristiti Crazy Egg da izvršite izmene na vašoj web stranici za bolje rezultate.
 • Ne trebate vam pomoći od IT profesionalaca da biste započeli.

Ako ste novi u industriji, ne želite da trošite beskrajne časove sa tehničkim problemima. Nažalost, to se često dešava kada se radi o podeljenim testovima. Osim ako ne koristite Crazy Egg.

Ovaj alat je upakovan sa funkcijama kao na primer:

 • Analize i izvještaji
 • Platforme i integracije
 • Ciljanje i personalizacija
 • Istraživanja i recenzije korisnika

Trebali biste probati Crazy Egg jer je to alat koji vam pomaže da razumete šta posetioci vole na vašoj web stranici. Ovo će povećati prodaju i potencijalne kupce. To je jedan od onih alata za koje ne znate da su vam stvarno potrebni dok ih ne testirate.

Zaključak

Prema ” CMO, “60% tržišta se provede svoje vreme baveči se digitalnim marketingom”.

Ako pripadate ovoj grupi, imate marketing strategiju, a to znači i korišćenje odgovarajućeg alata u pravo vreme.

Da li biste dodali još alata na ovu listu? Da li ste već koristili neke kada ste započeli svoj posao? Javite nam vaše mišljenje ipod u odeljku za komentare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: